Besin Değerleri (100 g için)
Enerji: 16 kcal
Karbonhidrat: 3.4 g
Protein: 1.3 g
Yağ: 0.1 g
Lif : 1.6 g
C vitamini: 21 mg
Potasyum: 494 mg
Su oranı ve mineral değeri oldukça yüksek semizotunun ister yemeğini, ister yoğurt ile cacığını isterseniz de salatalarınızın içerisine doğrayabilirsiniz. Tokluk hissinizi arttırırken kalori alımını azaltacak bir sebzedir.
Doğu Akdeniz bölgelerinde yoğun olarak tüketilen semizotu; Doymamış yağ asitlerinden olan omega 3 yağ asitleri, a-linolenik asit, EPA, DHA, glutatyon, glutamik asit ve aspartik asit bakımından zengindir. Bu özelliği ile kalp sağlığına oldukça destektir.
Glisemik indeksi de düşük olan semizotu; lif içeriğinin yüksek olması ile kabızlığı önler ve bağırsak sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Lor peynirli semizotlu salata
Malzemeler:
- ½ demet semizotu
- 1 adet orta boy domates
- 2 adet küçük boy salatalık
- 1 adet orta boy pancar
- 1 adet kırmızı kapya biber
- 4-5 yarım ceviz
- 80-90 g lor peynir
- 1 tatlı kaşığı çörekotu
- Zeytinyağı-tuz Limon -nar ekşisi
Uzm. Dyt. Eda Özer