Menopoz dönemi yumurtalıkların fonksiyonlarını durdurması sonucu regl kanamalarının son bulmasıdır. Genellikle 45-55 yaş arasında kadınlar menopoza girmektedir fakat bu süreyi genetik faktörler, beslenme, sigara, alkol kullanımı gibi faktörler etkilemektedir.
Menopoz döneminde kadınlarda;
- Kemik erimesi,
- Kalp ve damar hastalıkları,
- Ateş basması,
- Terleme,
- Çarpıntı,
- Uyku bozuklukları,
- Sinirlilik, depresyon,
- Unutkanlık, halsizlik,
- Cinsel istekte azalma
gibi belirtiler görülmektedir.
Vücuttaki bu hormon düzeyinde değişime bağlı olarak metabolizma hızı da etkilenir ve vücut daha az enerji kullanmaya başlar, böylece kişiler daha kolay kilo almaya başlarlar.
Peki, menopoz döneminde nasıl beslenilmeli?
- Menopoz sonrası oluşabilecek kemik erimesini önlemek için günde 3- 4 porsiyon süt ürünleri tüketilmelidir.
- Su tüketimi yeterli düzeyde olmalıdır.
- Ödem problemlerini önlemek için tuz tüketimine dikkat edilmelidir. Tuz alımı günlük 6 g’ı geçmemelidir.
- Sinir, stres, depresyon gibi belirtilere karşı B vitamininden yeterli beslenilmelidir.
- Sebze ve meyve tüketimi 5- 6 porsiyon olmalıdır.
- Kilo yönetimi için ekmek seçimi yaparken tam tahıllı ekmek tercih edilmelidir.
- Sağlıklı yağlar beslenme programına dahil edilmelidir. Kavrulmamış yağlı tohum ara öğünlerde tercih edilebilir.
- Kalp sağlığı için haftada en az 2 gün balık tüketilmelidir.
Bu dönemde hormonal değişikliklerden kaynaklı özellikle bel çevresinde yağlanmalar başlayabilir bu yüzden menopoz sonrası beslenme düzenine her zamankinden daha çok dikkat edilmeli ve egzersize engel bir durum yoksa mutlaka düzenli şekilde egzersiz yapılmalıdır.