AVOKADO
- A, C ve E vitaminleri içeriğiyle antioksidan etkiye sahip kalp dostu bir meyvedir.
- İçerisinde bulunan tekli doymamış yağ olan oleik asit, kanser riskini azaltmada yararlı etkileri olduğu bilinmektedir.
- Sindirim sistemini rahatlatır, kabızlığı önler, bağırsaklardaki faydalı bakterilere yarar sağlar.
- Yağ oranı yüksek olduğundan tüketilirken porsiyon kontrolüne dikkat edilmelidir.
ZEYTİNYAĞI
- Zeytinyağı, zeytin ağacından elde edilen doğal yağdır. Tekli doymamış oleik asit , E ve K vitaminlerini içermektedir.
- İnflamasyonla savaşabilen ve kandaki kolesterolün okside olmasına yardımcı olan antioksidan kaynağıdır.
- LDL kolesterolü oksidasyondan koruyarak kan damarlarının işlevini iyileştirip istenmeyen kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olabilir.
- Zeytinyağı ile yapılan Akdeniz diyetinin beyin fonksiyonları üzerinde yararlı etkileri olabilir.
- Zeytinyağının kan şekeri ve insülin duyarlılığı üzerinde faydalı etkileri gösterilmiştir. Tip 2 diyabet riskini azaltabilir.
HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI
- İçeriğindeki yağlar orta zincirli trigliseritler (MCT'ler) olarak bilinir.
- Serbest radikallerle savaşan antioksidan kaynağıdır. Kanser oluşumuna karşı koruyucudur.
- Aynı zamanda kandaki iyi HDL kolesterolünü de artırarak kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
- HDL'yi artırırken, LDL kolesterolü düşürebilmektedir.
- Yapılan çalışmalar orta zincirli trigliseritlerin tüketiminin, alzheimerı olan hastalarda beyin fonksiyonlarında düzelmeye yol açtığını göstermektedir.
CEVİZ
- Folik asit, potasyum, çinko mineralleri, E vitamini, demir, fosfor, magnezyum omega 3 yağ asidi sayesinde kolesterol ve alzheimer gibi hastalıklara karşı koruyucudur.
- İçeriğinde bol miktarda bulunan omega-3 yağ asitleri sayesinde kan basıncını azaltarak kalp sağlını korur.
- Zengin antioksidan içeriğinden dolayı kansere karşı koruyucudur.
- Omega 3 sayesinde beyin gelişimini olumlu etkiler ve hafızayı güçlendirir.
- Ceviz porsiyon kontrolüne dikkat ederek salatalara da eklenebilir.
YAĞLI BALIKLAR
- Somon, ton balığı, uskumru ve alabalık, omega-3, EPA ve DHA gibi sağlıklı yağlar açısından zengin olan balıklar tüketilmelidir.
- İnflamasyonu önlemeye yardımcı olur.
- Uygun pişirme yöntemleri yapılarak tüketildiğinde şeker hastalığı ve kanser riskini azaltabilir.
- Çeşitli kalp rahatsızlıkları, kolesterol, depresyon, anksiyete bozuklukları, dikkat eksikliği ve zayıflamış bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.
FINDIK YAĞI
- Folik asit, demir, çinko, bakır, E, K ve C vitaminleri kaynağıdır.
- Yüksek protein ve lif içeriğine sahiptir.
- Doymamış yağ asitleri sayesinde kalp sağlığını korur.
- Omega 3 yağ asidi ve alfa linolenik asit içermesi sebebiyle sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi vardır.
- Yağ ve kalori içeriği yüksek olduğundan porsiyon kontrolüne dikkat edilerek tüketilmelidir.