Ortadoğu’da uzun yıllar ilaç olarak kullanılmış yeşil çay içerisindeki ‘ epi-gallo-kateşin-3-gallat’ adı verilen ve kısaca EGCG olarak adlandırılan bir biyolojik öğe sayesinde yağ yakım hızını arttırdığı yapılan araştırmalarda bulunmuştur. Günlük kullanım dozu 2-3 fincandır. Yeşilçay genel olarak gün içerisinde tüketilmelidir. Gece geç saatlerde içilmesi uykusuzluğa yol açabilir.
Hint safranı olarak bilinen zerdeçalın en önemli özelliği antiinflamatuar olmasıdır. Yani vücudu mikrop, virüs ve ilthapdan temizler. Ancak son yapılan araştırmalarda ise metabolizmayı hızlandırarak kilo kontrolüne de yardımcı olduğu saptanmıştır. Ağız içerisindeki sinir uçlarına etki ederek, iştahı azaltıyor ve tatlı isteğini engeller. Aynı zamanda bağırsak sindirim hareketlerini desteklemesi ile de zayıflamaya destek oluyor.
Zerdeçalı çorbalarınıza, zeytinyağlı sebze yemeklerinize ekleyebilirsiniz. Veya ara öğününüze 1 kase yoğurt içerisine 1’er çay kaşığı karabiber ve zerdeçal ekleyerek tüketebilirsiniz.
Acı bir tada sahip olan kırmızıbiber, ana maddesi olan kapsaisin, anti-tümör etkisi göstermektedir.
Sindirim sistemi enzimlerinin üretimini de tetikleyerek sindirim sistemine destek olur. Vücudun gıda ve toksinleri metabolize etme yeteneğine yardımcı olan gastrik sularında artmasını sağlar
Ayrıca vücut ısısını arttırır ve metabolizmanızı da daha hızlı çalıştırır. Son yapılan çalışmalar kahvaltıda tüketilen biberin iştahı azalttığı, bu nedenle insanların gün boyunca daha az kalori aldığı saptanmıştır.
Hindistan cevizi yağında bulunan orta zincirli yağ asitlerinin sindirimi daha zordur. Ve yakımı için daha çok enerjiye ihtiyaç vardır. Yani; günde 15-30 gram orta zincirli yağ asidi vücudun 24 saat içinde enerji harcamasını %5 arttırır ve toplamda fazladan harcanan günlük 100-120 kaloriye denk gelir.
1 çay kaşığı Hindistan cevizi yağını 1 fincan sade kahvenize ekleyerek tüketebilirsiniz.
Kahve içerisindeki kafein sayesinde metabolizmanızı hızlandırarak kilo vermenize de yardımcı olur; ancak krema, şeker gibi çok kalori içeren besinlerle kombinlenmediği sürece. Kahve çeşidi olarak filtre kahve, sade nescafe, americano, sade Türk kahvesi tercih edebiliriz. Yapılan araştırmalar kahvenin kanserden koruduğunu göstermiştir.